Taxeren

Wie denkt aan schatten denkt vaak aan een professional die rondkijkt in de woning met de “handen-in-de-zakken” of aan u vraagt “hoeveel u moet hebben”? Spijtig genoeg komen wij dit vandaag de dag nog tegen, maar het goede nieuws is, het mindert.

Doorheen de jaren opleiding die werden gegeven merk je wel dat taxeren voor velen toch al een werkwoord is geworden. Er zijn tal van manieren om een prijs te bekomen, maar niet iedere manier is de juiste. Alleen al spreken over het verschil tussen “intrinsieke waarde” en “venale waarde” doet het bij sommigen al donderen in Keulen.

Spreken we over een intrinsieke waarde dan hebben wij het over de effectieve waarde van uw eigendom dat bestaat uit 2 grove elementen, waarvan afzonderlijk de “grondwaarde” en de “constructiewaarde”, 2 zeer grote verschillen.

We nemen als voorbeeld een woning uit Sint-Niklaas met een waarde van € 350.000 en je zou deze verplaatsen naar Knokke-Heist, kan je makkelijk voor dezelfde woning de prijs verdubbelen/verdrievoudigen. Niet tegenstaande de constructie volledig hetzelfde is. Dit heeft te maken met de grondwaarde van de locatie.

Spreken we in de term van “venale” waarde (komt van het Franse woord vendre) dan hebben we het letterlijk over de verkoopwaarde van het vastgoed. Wanneer we diezelfde woning nemen uit Sint-Niklaas en er meer vraag zou zijn dan aanbod dan kan je de prijs doen stijgen met x-procent. Is er overaanbod van deze eigendommen dan is de intrinsieke waarde, dé prijs of moet moet er gedaald worden met x-procent.

Taxeren is niet iets dat je op 2 seconden tijd kan doen. Hiervoor moet je doordacht werken en zeker geen gratis tools gebruiken waar je enkele gegevens dient in te vullen en je achteraf een prijs krijgt om U tegen te zeggen. Dan krijg je het effect dat de mensen het volgende zeggen: “ja, maar, volgens die website liggen hun prijzen 10 à 15 % hoger dan die van jullie, hoe komt dat” en “dat is nu constant als ik op Facebook kijk dat ik word bestookt met artikels over de beste waarde verkrijgen van mijn huis”?

Als u een degelijk antwoord wil verkrijgen voor uw eigen baksteen, privé patrimonium of patrimonium in de vennootschap, dan kan u altijd mij hiervoor contacteren. Ik draai niet rond de pot, behalve als ik in de keuken sta, dan draai ik erin.

Het inleidend gesprek is vrijblijvend maar een potje koffie sta ik nooit af (graag met een wolkje melk 😉).

Bij het gesprek ga ik dieper in over de manier van taxeren en bekijken we eventueel een verdere samenwerking voor taxeren, verhuren, verkopen of aankopen. Voor ieder wat wils.

Met vriendelijke groeten,

Orion